25 év tapasztalata egy helyen

Tudásbázis

Lassan itt a nyár ideje átnézetni a klímát!

Az autóklíma rendszerének javítása és karbantartása kulcsfontosságú lehet a nyári hónapokban, hogy biztosítsuk az autó kellemes belső hőmérsékletét és a rendszer hatékony működését. A karbantartási és javítási munkálatok általában az alábbi lépéseket foglalják magukban:

Autóklíma karbantartása:

 1. Tisztítás: Az autóklíma rendszerében felhalmozódott szennyeződések és baktériumok eltávolítása, különösen a légkondicionáló belső egységéből és a légcsatornákból.
 2. Feltöltés: Az idő múlásával az autóklíma rendszer hűtőközege (általában freon) szintje csökkenhet. Ezt pótolni kell, hogy a rendszer hatékonyan tudjon hűteni.
 3. Szivárgásellenőrzés: A rendszer alapos vizsgálata annak érdekében, hogy felfedezzük a hűtőközeg esetleges szivárgásait, amelyek csökkenthetik a rendszer hatékonyságát.

Nem biztos hogy ez a legjobb módja az autó klíma karbantartásnak

Autóklíma javítása:

 1. Komponensek cseréje: Amennyiben a rendszerben hibás alkatrészek vannak (pl. kompresszor, kondenzátor, expánziós szelep), ezeket ki kell cserélni.
 2. Elektronikai problémák: A klíma rendszer elektronikai hibáinak diagnosztizálása és javítása, beleértve a vezérlőmodulokat és érzékelőket.
 3. Szivárgás javítása: A hűtőközeg szivárgásainak megtalálása és kijavítása a rendszerben.

A Dubnicz autószerelő műhely esetében, ha konkrétan őket választanád a klíma karbantartására vagy javítására, fontos lenne először utánajárni a következőknek:

 • Szolgáltatások: Meg kell bizonyosodni arról, hogy kínálnak-e klíma karbantartási és javítási szolgáltatásokat.
 • Tapasztalat: Érdemes lenne tudni, milyen tapasztalattal rendelkeznek autóklíma rendszerek javításában és karbantartásában.
 • Vélemények: Hasznos lehet megnézni más ügyfelek véleményét és tapasztalatait, hogy milyen minőségű szolgáltatást nyújtanak.
 • Árak: Tájékozódj az áraikról és hasonlítsd össze más műhelyekkel, hogy megkapd a legjobb ár-érték arányt.

 

Ha az autóklíma nem működik megfelelően, több jelet is észrevehetünk, amelyek arra utalnak, hogy valami nincs rendben. Az alábbiakban felsorolok néhány alapvető jelet, amelyekre figyelni kell:

 1. Elmaradó hűtés: Ez a legnyilvánvalóbb jel, ha a klíma bekapcsolása után az autó belseje nem hűl le kellőképpen, vagy ha a hűtési teljesítmény jelentősen csökkent az idő múlásával.
 2. Szokatlan zajok: Ha klíma bekapcsolásakor furcsa zajokat hallasz, mint például zúgást, sípolást vagy kattogást, az utalhat a rendszer egyes elemeinek, például a kompresszornak a meghibásodására.
 3. Rossz szagok: Amikor bekapcsolod a klímát és kellemetlen, penészes szagok terjengenek az autóban, az a légkondicionáló rendszerben felhalmozódott baktériumokra és penészre utalhat.
 4. Víz a jármű belsejében: Ha észreveszel vízszivárgást vagy párát az autó belsejében, az a klíma rendszer kondenzvíz-elvezetőjének eltömődésére utalhat.
 5. Gyenge légáramlás: Ha a légkondicionáló be van kapcsolva, de csak gyenge vagy alig érezhető légáramlás van, az jelzi, hogy probléma lehet a ventillátorral, a légcsatornákkal, vagy a rendszerben lévő szűrők eltömődtek.
 6. Hűtőközeg szivárgása: Ha a hűtőközeg szivárog, az jelentősen csökkentheti a klíma hűtési képességét. A szivárgás jelei közé tartozik a rendszer alacsony hűtési teljesítménye és a kompresszor gyakori be- és kikapcsolása. A szivárgást szakember tudja megfelelően diagnosztizálni.
 7. Kompresszor problémák: A kompresszor az autóklíma rendszerének szíve. Ha nem működik megfelelően, az egész rendszer hatékonysága csökken. A kompresszor meghibásodásának jelei lehetnek a fent említett zajok vagy a hűtés teljes hiánya.

Ha bármelyiket észleled, ajánlott mihamarabb szakemberhez fordulni, hogy elkerüld a további károsodást és a magasabb javítási költségeket. Az autóklíma rendszerének rendszeres karbantartása segíthet megelőzni ezeket a problémákat.