25 év tapasztalata egy helyen

Tudásbázis

A magas sűrítési viszonyú motorok adagolórendszerei gyorsan fejlődnek, így világos, hogy az elosztórendszerű befecskendezőszivattyúknak nincs már jövőjük a common rail rendszerek korszakában. Mégis a használt gépjárművek piacát figyelve meg kell állapítani, hogy még sok idő telik el addig, ameddig az adagoló-porlasztó rendszerű dízelmotorok ócskavassá válnak, különösen a mezőgazdaságban.

Common Rail rendszerek részei 

Common Rail rendszerek részei

Adagoló felújítása

Hogyan újítható fel a Bosch VP adagoló, ha valaki takarékosabb megoldásban gondolkodik? A befecskendező szerkezet a korszerű dízel legprecízebb alrendszerét képezi. Az adagoló meghibásodásainak leggyakoribb oka az üzemanyag minősége. A gázolaj a kenőtulajdonságain kívül egyben hűtőfolyadékként is működik. Az üzemanyag rossz minősége, nagyfokú szennyezettsége, valamint a benne található vízmennyiség a precíz dugattyúelemek kopását idézik elő. Az adagoló meghibásodása esetén annak felújítása az ideális megoldás. Az adagoló problémáinak másik oka a személyautó tulajdonosának gondatlansága, akik fittyet hánynak a karbantartásra, üzemanyagszűrő cseréjére. Harmadik ok, hogy a berendezés elhasználódik, a gépkocsi amortizálódásával az adagoló rendszer elemei is elöregednek, a motor működésének zavaraihoz vezethet: indítási nehézségek, nagymértékű füst, teljesítmény csökkenése jelzi mindezt.

Amennyiben meghibásodott VP-adagolóval, valamint sérült befecskendezőkkel van dolgunk, akkor semmiféle „transzfúzió” nem jöhet számításba. Ilyen esetben a szivattyút regenerálni kell. Az adagoló felújítása annak szétszereléséből és részeinek ellenőrzéséből áll. A meghibásodás fajtájától függetlenül mindig cserélni kell a következő elemeket: a szivattyúvezérlőt, a tengelyfordulat szögének érzékelőjét, az elektromos szelepeket, a csapágyakat és a szigeteléseket. Ha szükséges, akkor a következő elemeket is cserélni kell: a nyomószivattyút, az osztófejet, a bütykös gyűrűt, a befecskendezés szögét állító dugattyút, a hajtótengelyt és a burkolatot is. Ezek a javítások az adagoló hidraulikus részére vonatkoznak.

A VP-szivattyúk rendelkeznek saját PSG (Pumpensteuergerät) elektronikus vezérlőmodullal, amely együttműködik az autóba beszerelt MSG (Motorsteuergerät) motorszámítógéppel. Az elektronikai alegységek a vasöntetben találhatóak, mely védi őket a nedvességgel szemben. Ha az elektronika mégis meghibásodik, ki kell cserélni a hibás PSG-modult egy tökéletesre. A javítás, felújítás után az adagoló tesztelése szükséges speciális munkapadon. A Bosch EPS 815 típusú kísérleti munkapad például kiválóan alkalmas erre. A megfelelő tesztprogram segítségével a munkapad számítógépe a munka szimulálását, minden paraméter megjelenítését végrehajtja. Lehetőség van az adagoló PSG-moduljának átprogramozására, kalibrálására is, de csak két-három alkalommal.

Döntés előtt

Mielőtt a felújításról és javításról döntenénk, gondosan ellenőrizni kell az adagoló egész rendszerét, minden szivattyút, a porlasztókat, mert sok más ok lehet, amely az egész táprendszer működését megzavarja. Levegő kerülhetett az üzemanyagba, eldugult az üzemanyagszűrő, az üzemanyagtartályban meghibásodott a tápszivattyú és sorolhatnánk. Ezek a jelenségek az adagoló problémájára utalnak, miközben azzal nincs valós gond. Csak felesleges, költséges javítást végeztetünk dízelautónkon, s a meghibásodást mégsem sikerül kiküszöbölni. Tehát a pontos diagnosztika után se hulladéknak tekintsük a sérült adagolót, inkább a felújítást válasszuk, ha lehetséges.

Bosch VP 44 adagoló rajza

Bosch VP 44 adagoló rajza

Egészen más a helyzet, ha régi MTZ 82-re kerül adagoló. Ha a traktor saját szervokormánya már nem javítható, akkor érdemes telepíteni rá. Az adagoló hidraulikus szerkezetű kormánymű, s képes ugyanazokat a funkciókat ellátni, mint a szervokormány.  A kormányoszlop tartóján rögzítették az adagolószivattyút, amely az olajszivattyúhoz csatlakozik. A forgó hengert az első gerendára, egy váltólapra kell szerelni, ez a két adagolóval van összekötve. A másik végén a hengert kúpos menetes csappal egy karhoz kapcsoljuk, amely ezután a többi karon keresztül forog a traktor kerekeihez. Amikor a motor jár, az NSH olajszivattyúnak köszönhetően az olaj az adagolószivattyúba kerül. A traktor egyenes vonalú mozgása során az orsószíjak blokkolják a forgó hidraulikus hengerek mindkét üregét úgy, hogy az NSH betápláló szivattyú által pumpált és az adagolóba eljuttatott olajat nem elosztják, hanem átirányítják az olajtartályba. Ha a kormánykereket egy irányba forgatjuk, az orsó elmozdulása miatt az olaj bekerül az adagolószivattyúba, amely a kormánykerék forgásszögével arányos mennyiségben továbbítja azt a megfelelő forgóhengerhez. Az adagoló kialakítása, felújítása meglehetősen egyszerű, ami magas hibatoleranciát és hosszú üzemidőt biztosít.