25 év tapasztalata egy helyen

Tudásbázis

Elnyűhetetlen traktor?

Napjainkban a Belarus MTZ traktorok alig különböző felszereltséggel és motorral, szinte azonos típusjelzéssel kerülnek értékesítésre szerte Európában és a világon.  Az 1970-es, 1980-as években a minszki traktorgyár teljesen más felszereltségű és minőségű MTZ-traktorokat gyártott a KGST tagállamok és a nyugati országok számára. Az MTZ alapjául a Szovjetunióba exportált Ford traktorok szolgáltak, az 1946-ban alapított minszki komplexumban napjainkig közel 4 millió traktor gördült le a futószalagról. Legfőbb erényük, hogy a mostoha időjárási és üzemeltetési körülményeknek kiválóan ellenállnak. A tökéletes illesztések hiánya miatt az MTZ a gyengébb minőségű gázolaj és kenőanyagok által okozott motor- és adagolóhibákat sem ismeri. A tévhittel ellentétben nem fogyasztanak kiemelkedően sokat, az egyszerű adagoló egyenletes fogyasztást biztosít. A gázolaj ára senkit sem riaszt vissza az ilyen traktorok megvásárlásától, hiszen az utóbbi évtizedben átlagosan 1,4 %-kal haladta meg a 95-ös benzin árát.

Az MTZ adagolószivattyú a traktor vezérlését szolgáló hidrosztatikus rendszer komplex, szerves része. Ez hozzájárul a folyadék megfelelő eloszlásához és a hidraulikus hengerekbe történő áramlásához, ami viszont jelentősen megkönnyíti a traktor irányítását. Amikor a motor jár, az NSH olajszivattyúnak köszönhetően az olaj az adagolószivattyúba kerül. Az orsószíjak blokkolják a forgó hidraulikus hengerek mindkét üregét, mivel az NSH által pumpált gázolajat- az adagoló közvetítésével- átirányítják az olajtartályba. Ha a kormánykereket egy irányba forgatják, az orsó elmozdul, az olaj bekerül az adagolószivattyúba, amely a kormánykerék forgásszögével arányos mennyiségben továbbítja a forgóhengerhez. Az adagoló, adagolószivattyú kialakítása meglehetősen egyszerű, ami magas hibatoleranciát, kopásállóságot, hosszú üzemidőt biztosít. Ez az adagoló legfeljebb 50 km/h sebességgel haladó munkagépekben, járművekben helyezhető el!

 

MTZ traktor

A legendás MTZ traktor egyik elnyűhetetlen példánya

 

Felépítése és működése

Az egység 3 fő alkotórészt tartalmaz: a lengőszivattyú-szerelvényben akad rögzített állórész és forgórész, amelyhez az eszköz orsója illeszkedik, míg az orsót 2 rugóval rögzítik, a kormányoszlop tengelyéhez csatlakoztatják. A kormánytengely mozgatásával jut olajhoz az adagoló. A ház speciális szelepblokkja vákuum elleni, biztonsági, visszacsapó és ütőszelepeket tartalmaz. Visszacsapó szelepekre van szükség hidraulikus motor meghibásodása esetén. Ezután a szelep bezárja a hidraulikus erősítő rendszer lefolyócsatornáját, akadályozva a folyadék mozgását. A biztonsági szelepek szabályozzák a nyomást az olajvezeték rendszerben. Az ütközőszelepek nagyon nagy terheléssel szabályozzák a vezetékek nyomását, ha egyenetlen útvonalon haladnak.

Lehetséges hibák

Persze akármennyire is egyszerű szerkezet az MTZ adagoló, hibák mindig adódhatnak. Felléphet nehéz vezérlés, amikor a kormányzás több fizikai erőfeszítést igényel, ennek oka lehet olajszivárgás, az adagoló nem továbbít elég gázolajat, esetleg a szivattyú levegőt pumpál. Ha kormánykerék forgatása nem állítható le, akkor az olajszint nem elegendő, ezért az adagoló nem képes hatékony működésre vagy a forgó hidraulikus hengerek nagyon elkoptak. A spontán kormányzás abból adódik, hogy az adagoló orsója visszatér a semleges helyzetbe, így az egyik forgó henger szüntelenül működik. Az adagoló cseréje vagy javítása után léphet fel a kerék jobb vagy bal fordulása, mivel a szivattyúvezetékeket rosszul csatlakoztatták a forgó hengerek bemeneteihez.

Az egyik legfőbb probléma a szennyezés, amikor a szelepek eltömődnek, a folyadék nem képes átfolyni a rendszeren, s így szabályozni a nyomást. Az adagoló hatékonysága csökken, súlyosabb esetben meg is hibásodhat. A károk elkerülése érdekében ajánlott a rendszeres lemosása. Ehhez teljesen szét kell szerelni az adagolószivattyút, mindenhonnan eltávolítani a gumi O-gyűrűket. A részeket aztán külön-külön gondosan és nagyon óvatosan kell mosni petróleummal, vagy hasonló tulajdonságú folyadékkal. A készülék két perselyére nagy figyelmet kell fordítani, mert a sok apró lyuk könnyen eldugulhat. Az adagoló visszaszerelése után pedig máris bepattanhat a gazda kedvenc MTZ traktorába, hogy lelkesen nekifogjon az aktuális mezőgazdasági munkáknak.

 

MTZ adagoló

Egyszerűség mintaképe, az MTZ adagoló