25 év tapasztalata egy helyen

Tudásbázis

Rengetegszer elhangzik a fenti kérdés: Melyik a jobb?

Sokan tudják, hogy dízel motorral üzemelnek egyes személyautók, kamionok, traktorok, buszok, dízel motorvonatok, hajók, építőipari gépek, de állómotornál is gyakori, mint például a dízel áramfejlesztő. Azt már kevesebben ismerik, hogy a ma és a múltban használt dieselmotort több típusú befecskendező rendszerrel építik (pl. Bosch, Delphi, Denso, Siemens VDO-Continental stb.)

Négyütemű dízelmotor működése

Négyütemű dízelmotor működése

 

A négy ütem:

I. szívás (beszívja a tiszta levegőt)

II. sűrítés (beszívott levegőt összesűríti)

III. befecskendezés (befecskendezi a dízel üzemanyagot)

IV. kipufogás (az elégetett égéstermék eltávolodik a hengerből)

 

Közismert tény az is, hogy munkagépeknél a dízelmotor nagyobb hatásfokkal dolgozik a benzinmotorhoz képest, ezért terjedt el jobban. A régebbi, kb. a 2000-es évekig gyártott személyautóknál az olcsóbb gázolaj ára miatt terjedt el, és lett népszerűbb.
2005-ben, a hírhedt dízelbotrány után is bebizonyosodott: a dízel autók jövője nem ért véget. A gyártók több új megoldással álltak elő, legismertebb a hibrid dízel.

 

Ford dízel hybrid

Ford dízel hybrid

 

Régebben, a 2000-es évek előtt ún. hagyományos adagoló rendszereket használtak a gyártók.

 

Bosch adagoló robbantott ábra

Bosch adagoló robbantott ábra

 

 

Delphi-Lucas adagoló robbantott ábra

Delphi-Lucas adagoló robbantott ábra

De az egyre komolyabb környezetvédelmi követelményeket és a nagyobb ügyfélelégedettséget szem előtt tartva a modern autókban az új nagynyomású Common Rail diesel injektort fejlesztették ki.

A CR (közös nyomócsöves) rendszer előnye a hagyományos befecskendezőkkel szemben:
– kisebb károsanyag kibocsájtás
– a kevesebb dízel üzemanyag fogyasztás ellenére nagyobb teljesítmény és alacsonyabb motorzaj

Persze a dízel motor is, mint minden, működése során karbantartásra szorul. Ez lehet tervezett időszakos karbantartás vagy váratlan hiba.
Tervezett szervizre azért van szükség, hogy az elhasználódott alkatrészek ne okozzanak idő előtti meghibásodást, pl. idő előtt eltömődik a gázolajszűrő.

A váratlan hiba előfordulásának oka sokféle lehet:
– nem megfelelő minőségű a tankolt dízel üzemanyag vagy az olajcsere nem szakszerű, ilyen esetben az adagolójavítás, injektorjavítás szinte biztosan elkerülhetetlen.
– fakadhat természetes kopásból, ilyenkor gyakran a gázolaj szivattyú vagy a fentebb említett Common Rail rendszer hibásodik meg. A diagnosztika után az injektor kódolás, injektor tisztítás, injektor vagy adagoló felújítás lehet a szakszerű megoldás.

A dízel (vagy ahogy még írják: diesel, dízel, diesel) a magasabb ár ellenére is nagyon jól használható, karbantartható és biztonsággal üzemeltethető megoldás a felhasználók számára. Talán személyes tapasztalatom is bizonyítékkal szolgálhat a dízellel szembeni ellenérzések leküzdéséhez. 540.000km van a saját, 2003-as Renault Cliomban: gondosan megválasztott olajtípus, minőségi üzemanyag és alkatrészek, szervizelés – ezek így együtt vezethettek oda, hogy az autónak a hangja nyilván már nem a régi, de üzembiztos és kilométereihez képest jó állapotban van.